
A nyugati civilizációban élő emberek ma már döntő többségében főtt és készételeken él. A nyers kosztot csak azok fogyasztják, akik valamilyen ok miatt áttértek a vegetáriánus táplálkozásra. Az akadémikus, vagy nyugati orvoslás is nagy aggodalommal figyeli az ilyen „elvetemülteket".
Nézzük, hogy mi történik,
ha az ételt főzve
fogyasztjuk?
-A hőkezelés hatására elpusztul a vitaminok és az enzimek java része,
ezért a tápanyagok nagy része nem hasznosul.
-Jelentős mértékben savasítja a szervezetet, ami a baktériumok és más
élősködők elszaporodásának kedvez.
-Az életfontosságú telítetlen zsírsavak részlegesen oxidálódnak vagy
magas hőmérsékletnél, oxigén jelenlétében rákkeltő transz-zsírsavakká
változnak.
-A fehérjék denaturálódnak, ezért hasznosíthatóságuk nagymértékben
leromlik.
-Az ételekben levő finom-energiák a hőkezelés hatására átalakulnak, így
az életerő közvetítésére alkalmatlanná válnak.
-A makro- és nyomelemek egy részéből nehezen oldható sóvegyületek
keletkeznek, amelyek a belekben már nem szívódnak fel.
-A főtt étel úgynevezett emésztési leukocitózist indít be, Az emésztési
leukocitózis (a fehérvérsejtek megszaporodása a vérben) a test olyan
reakciója, amely csak hőkezelt élelmiszer fogyasztása után jelentkezik. A
hőkezelt élelmiszer elfogyasztása után a vérben ugyanis rövid időre megnő
a fehérvérsejtek (leukociták) száma, akárcsak a gyulladások első
fázisában.
A XX. század legjelentősebb
táplálkozástudósa Dr. Werner Kollath felfedezte, hogy a nyers, növényi
élelmiszerek elfogyasztása után, vagy ha az ember a meleg étel előtt valamilyen
nyers, növényi táplálékot fogyaszt, az emésztési leukocitózis kisebb mértékben
vagy egyáltalán nem tapasztalható. Ebből arra következtetett, hogy a meleg
ételt a szervezet idegen anyagként érzékeli, és hogy egészség szempontjából
csak a nyers étel tekinthető optimálisnak.
Erről híres mezotrófia elméletében
számolt be.
Mi történik a szervezetben a
táplálékkal nyers koszt fogyasztása esetén?
-A hőkezelés nélküli vitaminok és enzimek javarésze, a tápanyagokból
jól hasznosul.
-Jelentős mértékben lúgosítja a szervezetet, ami a baktériumok és más
élősködők visszaszorulásához vezet, és nagyon jó hatással van az
emésztő és az immunrendszerre.
-Az életfontosságú telítetlen zsírsavak károsodás nélkül beépülnek a
sejtmembránba és nagymértékben javítják a sej bioinformatikát - lelassítva
ezzel az öregedést.
-A fehérjék hasznosíthatósága a helyes ételtársítás szabályait
figyelembe véve nagymértékben megnő.
-Az ételekben levő finom- energiák megmaradnak, így az életerő
közvetítésére alkalmassá válnak.
-A makro- és nyomelemek, a belekben jól képesek felszívódni.
-A nyers étel nem indít be emésztési leukocitózist, ezért a szervezetet
nem terhelik felesleges energiák az emésztési folyamat termékeinek
feldolgozása során.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése