2012. február 14., kedd

A finomított cukor nem jó a testünknek!


Szinte minden élelmiszer tartalmaz cukrot. Táplálkozásunk szénhidrátfelvételének 50 %-át a cukor teszi ki. A természetben előforduló cukrok a növényekben találhatók, ami lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehér cukoré. A cukorrépa cukortartalma 18%, a bolti cukoré 95%. Szervezetünk nincs felkészülve ilyen tömény cukor befogadására. Nem tudja megemészteni, a feles cukor megerjed.

A cukor erős méreg, nem jó a testünknek
-A sok cukor fáradtabbá tesz minket és összezavarja az immunrendszert.  Minél több cukrot veszünk magunkhoz, annál kevesebb egészséges táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, ami testünk nem megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátásához vezet. A cukorfogyasztás hatására felszaporodik a piroszőlősav a vérben. A sok piroszőlősav fáradékonysághoz vezet. Gyakori rosszulléteket eredményez, mely szorongó érzésekkel járhat együtt. Az izomgörcsök és az izgatottság is visszavezethető a megnövekedett mennyiségű piroszőlősavra.
-A cukor hatása rövidtávú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítőképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren.
-A cukor az emésztés során erjesztő hatásúvá válik. Ekkor ecetsav, alkohol és szénsav keletkezik. Az alkohol erős romboló hatást fejt ki a bél membránjaira, roncsolja a vesét és hatással van az idegrendszerre.
-A cukor a fogaknak is rosszat tesz. Roncsolja a fogzománcot és a baktériumoknak is utat enged.
-Elsavasítja a testet. Emiatt nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot von el a szervezettől, hogy helyreálljon a sav-bázis egyensúly.  Csontritkuláshoz vezethet.
-B1 vitaminrabló, mivel nem tartalmazza ezt a vitamint, de a lebontásához viszont szükséges.
A kristálycukor finomítás következtében elvesztette a létfontosságú vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat.
-A cukrot fehérítik, ami további méreg a testünknek. Emiatt lebénul a gyomor perisztaltikája, és nagyon leterheli az immunrendszert.
-Károsítja az intelligenciát! Gyengíti az agyat és befolyásolja a viselkedést.
-A cukor elsősorban a hasnyálmirigyet veszi igénybe, arra kényszeríti, hogy túl sok inzulint termeljen, s ezzel csökkenti a vércukorszintet. Ez farkasétvágyat ébreszt, s arra kényszeríti szervezetünket, hogy még több cukrot fogyasszon. 
-A cukor eredetileg a májban glükóz formában rakódik le, de mikor ez túltelítődik, visszakerül a vérbe zsírsavak formájában. Ez a test kevésbé aktív helyein rakódik le (combok, csípő, has, ülep), majd az aktív szervekben, mint a szív és a vese.
-Magas vércukorszint esetén a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak. Ez nagymértékben fokozza a trombusképződés kockázatát. A kimenetel akár halálos is lehet.
-A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. Összefüggést mutattak a végbélrák, az emlőrák, a leukémia, a hasnyálmirigyrák és a cukorfogyasztás között. A tápanyagok finomítása vastagbélrákot okozhat.
-A finomított cukor károsítja az anyagcserét, összezavarja a hormonrendszer. A cukor hatására a mellékvesék megnagyobbodását tapasztalhatjuk. A cukor gyorsítja a nemi érést, ingerli a nemi mirigyeket.

Hogyan is készül a cukor?
A leggyakrabban használt fehér cukrot nálunk a cukorrépából nyerik ki, a világ cukortermelésének alapanyaga 70%-ban viszont a cukornád. A módszer mindkét esetben ugyanaz: a felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják - ilyenkor a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból -, végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sűrű szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják, és így kapjuk a kristálycukrot, majd a porcukrot.

A barna cukor sem jobb a fehértől!
A barna cukor gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek azért van valamennyi ásványi anyag tartalma - ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét. Manapság sokszor még melasz sem kell a sűrű barna cukorhoz: egyszerűen sziruppal, színezőanyaggal és aromával készítik el.

Fruktóz-szirup sem jó!
Hívják kukoricaszirupnak, invertcukornak, és még nagyon sok néven találhatjuk meg az élelmiszerek címkéjén. Úgy készül, hogy a szacharózt lebontják glükózra és fruktózra, így a szirup édesebb lesz, mint a sima cukor, ráadásul folyékony állagú. Az élelmiszeripar különösen kedveli, ezt találhatjuk az üdítőitalokban, a kekszekben, a fagylaltban, de még a virsliben vagy a mirelit pizzatésztában - és sajnos a mézek egy részében is. Amikor azt halljuk, hogy ma az ember túl sok cukrot fogyaszt, az nem csak a kávéba kanalazott cukrot jelenti. A bevitel nagy része invertcukor formájában kerül a szervezetébe a készételek által.

Milyen alternatívák találhatók a cukor helyett: 
Fruktóz: Más néven gyümölcscukor. Bár szerkezetileg megegyezik a gyümölcsökben található cukorral, innen csak a nevét kapta, ugyanis kukoricából állítják elő. Lassabban szívódik fel, mint a sima cukor, viszont jóval gyorsabban, mintha a gyümölcs egyéb alkotórészeivel (például a rostokkal) együtt fogyasztanánk.
 
Szőlőcukor: Ezt is kukoricából, vagy burgonyából nyerik. Leginkább sportolóknak szokták ajánlani fogyasztását, mivel már a nyálban lebomlik, és gyorsan felpörgeti a szervezetet. Pont emiatt igen káros is, hiszen pillanatok alatt emeli meg a vércukorszintet, ami nagy teher az inzulinháztartás számára.
 
Méz: Ez is cukor, ám teljesen természetes. Édesebb a cukornál, lassabban szívódik fel, és glikémiás indexe fajtától függően fele a cukorénak. A natúr méz rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik. Hő hatására viszont az enzimek - valamint a tápanyagok egy része - elbomlanak, így nyersen hasznos igazán.
 
Nádcukor: Általában bioboltokban kapható valódi nádcukor, ami nem keverendő össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat. 
 
Datolyacukor: Szárított datolyából állítják elő, és nagyon jól édesíti az ételeket. Nem oldódik fel úgy, mint a finomított cukor, hiszen nem finomított - így felhasználása korlátozott. Ahogy a méz, ez is édesebb, mint a cukor, lassabban szívódik fel, és tartalmaz hasznos tápanyagokat.
 
Agavé nektár: Az agavé növényből nyerik. Préselés után hő kezelik, ezzel hidrolizálják a cukrot. Összetétele szerint nagyrészt fruktózból és kisebb részben glükózból áll. A vas-, kálium-, magnézium- és kalciumtartalmától függően világostól a sötétbarnáig terjed a színe fajtától függően, állaga valamivel hígabb, mint a méz. 42%-kal édesebb, mint a cukor, viszont a kalóriaértéke ugyanannyi, így az édesebb ízt kevesebb kalóriával is el lehet érni. Glikémiás indexe körülbelül a fele a cukorénak, tehát lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ásványi anyag tartalmát kivéve a szervezetre gyakorolt hatása nem sokban különbözik a kukoricasziruptól.

Teljesen mellőzni a cukrot étrendünkből hatalmas önuralmat igényel, esetleges megoldásként szóba jöhetnek még a mesterséges édesítőszerek, de ezek néha többet ártanak, mint használnak, hiszen nem egy közülük bizonyítottan rákkeltő hatású.

A kutatások folyamatosak, igyekeznek megtalálni azt a természetes édesítőszert, amely ízében megegyezik a cukorral, de annak káros mellékhatásai nélkül édesíti meg életünket.

Nyírfacukor: Más néven xilit vagy xylitol. Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe mindössze 7, szemben a kristálycukor 68-as Glikémiás indexével. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle.
 
Stevia: Bár egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes édesítőszer por, csepp vagy tabletta formában. A stevia nevű növényből vonják ki, különböző vegyületei 12-szer, vagy akár 300-szor édesebbek, mint a cukor. A süteményben fizikailag ugyan nem fogja létrehozni azokat a változásokat, amiket a cukor, viszont nem csak ártalmatlan, hanem kifejezetten gyógynövénynek minősül. Az egyetlen hátránya jellegzetes íze, amit különböző gyártók különböző sikerrel tudtak kiküszöbölni a sztíviás édesítőszerek esetében. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma, és számos kedvező hatása van a szervezetre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése