2012. február 8., szerda

Szénsavas üdítők rabja vagy? Megéri tönkretenni a szervezeted?


Ha a szénsavas üdítők rabja vagy, itt az ideje, hogy átgondold, vajon tényleg megéri-e tönkretenni a szervezeted.
Erős csontokat akarsz? Fogyassz kalciumban és D-vitaminban gazdag ételeket, eddz sokat – és kerüld el a szénsavas üdítőitalokat.
Az utóbbi évtizedekben a szénsavas üdítők fogyasztása háttérbe szorította számos, korábban kedvelt ital fogyasztását.

A szénsavas és egyéb üdítőitalok káros hatásai az egészségünkre:
-A szénsavas italok fogyasztása károsan hat a csontokra, sőt, egyesek szerint csontritkuláshoz is vezethet. Ha félted a csontjaidat, igyál inkább vizet!
-Már napi egy kóla elfogyasztása is növeli a kettestípusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.
-A szénsavas italok savas hatásuk miatt nagyon hamar károsíthatják a fogzománcot.
-Az ilyen italok cukortartalma miatt egész nap ingadozik az energiaszinted fel és le. Gyakori fogyasztásuk hozzájárulhat az elhízáshoz. Ez a jelenség egyre inkább veszélyezteti a kisgyermekeket, hisz köztük az üdítők - édes ízük miatt - rendkívül kedveltek. Nem egészségesebbek azonban a mesterséges édesítőszerekkel készült italok, diétás italok sem, hisz azok még több adalékanyagot tartalmaznak.
-Az üdítőkben és a feldolgozott élelmiszerekben található foszfátok felgyorsítják a szervezetben az öregedési folyamatokat, és növelik több krónikus betegség kialakulásának kockázatát. Krónikus vesebetegséget, érelmeszesedést, izom- és bőrsorvadást is okoznak.
"Az embereknek egészséges étrendre van szükségük, a hosszú és egészséges élet szempontjából pedig meg kell tartani a foszfátok egyensúlyát" - közölte Dr. M. Shawkat Razzaque, a Harvard Egyetem kutatója.
-Rákkeltő anyagokat tartalmaznak a kólafélék. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik.
-A kólafélék hozzáadott koffeint tartalmaznak, ami élénkítő hatása mellett vizelethajtó is, fokozva ez által a kiszáradást. Nem beszélve arról, hogy a kólafélék fogyasztásával nagy adag koffein kerül az ember szervezetébe, hiszen egy liter kóla kb. 250 mg koffeint tartalmaz.
- A szénsavas üdítők savanyúságát foszforsavval szabályozzák, ami a szervezetben megköti a kalciumot, így az nem tud felszívódni. Arány van az üdítőital fogyasztás és a csontsűrűség között. Minél több szénsavas üdítőt fogyaszt valaki, annál alacsonyabb a csontsűrűsége. A kóla foszforsav tartalma van elsősorban a csontgyengülés mögött. A foszforsav adja a kóla pikáns ízét. Elfogyasztása után a vér savasságát növeli, ami emeli a pH szintet. Ennek egyensúlyozása végett a szervezet kalciumot von el a csontoktól és a véráramba juttatja. Kimutatták, hogy a kólafogyasztók gyakrabban szenvedtek csonttörést, mint akik nem fogyasztanak ilyen italokat.
- Az édes üdítőket azért találták ki a gyártók, hogy egyre többet és többet fogyasszunk belőle. Az édes íztől csak még szomjasabbak leszünk. Szomjas vagy? Igyál inkább szénsavmentes vizet!

A kólák összetétele:
Lényegét tekintve valamennyi kóla összetétele azonos, különbség elsősorban az összetevők arányában és minőségében van. Az ital "teste" szénsavval dúsított ivóvíz, amelyet a klasszikus kólák esetében cukorral vagy glükóz-fruktóz sziruppal édesítenek, míg ugyanez a light kólák esetében aszpartam, K-aceszulfám, nátrium-ciklamát vagy szaharin keverékével történik. Alapvető összetevő emellett a koffein, aminek a kólák közismert felpörgető hatása tulajdonítható. Jellegzetes színét a karamellnek köszönheti, végleges ízét pedig a többnyire titkos recept alapján előállított kólaaroma hozzáadása után nyeri el. A kóla a felsoroltakon kívül rendszerint csak savanyúságot szabályozó anyagokat - foszforsavat, citromsavat - és tartósítószereket - jellemzően nátrium-benzoátot - tartalmazhat, stabilizálószert – gumiarábikumot.

Az üdítőitaloknak ma már nagyon széles választéka várja a fogyasztót a boltokban, gondoljunk csak a gyümölcslevekre, jeges teákra vagy a szénsavas üdítőkre. Az említettek közül talán ez utóbbiakra kellene leginkább odafigyelnünk, hisz köztudott, hogy ezek az italok nem éppen a legegészségesebb szomjoltók.

„Ez nem olyan, mint az alkohol, ahol egy pohár még rendben van. A csonttömeg folyamatosan változik az életünk során, de a kóla bármelyik fázisban bontani tudja azt.”– állítja egy csontkutató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése