2012. február 8., szerda

A konyhasó nem jó só a szervezetünknek


A túlzott só fogyasztás káros az egészségünkre!

A túl sok só fogyasztása árt az egészségnek, szívbetegséget okozhat. A nagyobb nátriumbevitel ront az erek rugalmasságán, így a vérnyomás emelkedését eredményezi, ami megterheli a szívet és az érfalakat, vagyis megnő a szívroham, az érelzáródás és a szélütés kockázata. A só túlzott bevitele kiszáradáshoz vezethet, megsemmisítheti a test vitamin tartalmát, az ízületekben lerakódott sókristályok reumás megbetegedésekhez, az érfalon kicsapódott só pedig érszűkülethez, érelmeszesedéshez, vese- és epekőképződéshez vezet. A só megköti a vizet, így még több lesz a víz igénye a szervezetnek, ezáltal, s terheli a szívet, a keringést, és a szövetek közt raktározódik el a víz.
Ez elhízáshoz is vezethet. A lerakódott víz tapinthatóvá válik a szövetekben, vizenyők alakulhatnak ki a testünkben!

A só jelentős mértékben fokozza a magas vérnyomás és a szívinfarktus kockázatát, és általában nagyobb befolyást gyakorol az egészségünkre, mint ahogy korábban feltételeztük.
A tudományos kutatások becslései szerint, ha mindenki 30 %- ot visszavenne só fogyasztásából, 16 %- kal csökkenne a szívinfarktusból eredő halálestek száma, és felére apadna azoké a személyeké, akik magas vérnyomás elleni kezelésre szorulnak.

A táplálékkal felvett só alapvetően két forrásból származik:
-oldott állapotban, természetesen is jelen van az élelmiszerekben,
-vagy étkezéskor adjuk hozzá.

A só bevitel korlátozása:
-étkezéskor hagyjuk el a sózást,
-továbbá mellőzzük étrendünkből a hozzáadott sót tartalmazó, feldolgozott élelmiszereket,
-vannak lehetőségeink a szokványos konyhasó helyettesítésére.

A túl alacsony só fogyasztás is szív és érrendszeri komplikációkat okozhat a szívbetegeknél!

Úgy találták a kutatók, hogy az átlagos, mérsékelt só fogyasztás van összefüggésben a legkevesebb kardiovaszkuláris eseménnyel.
Az alacsonyabb bevitel kardiovaszkuláris halál és a pangásos szívelégtelenség miatti kórházba kerülés kockázatát emeli meg.

A konyhasó az ember titkos gyilkosa!

Tönkreteszi az egészséget, valamint elősegíti a daganatos megbetegedések kialakulását.
A normál konyhasó finomított, fehérítik, hogy hófehér legyen. A kereskedelemben kapható só az élő szervezettől idegen, adalékokkal kevert vegyszer lesz, ezt viszed be a szervezetedbe, nap mint nap!
Előzd meg a betegségeket, ne használj konyhasót!

A só alternatívái:

-finomítatlan tengeri só: sokféle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyek segíthetnek ellensúlyozni a közönséges só potenciális káros hatásait.
-káliumban gazdag, nátriumszegény só: amelyben a nátrium-klorid javarészt kálium-klorid helyettesíti. Egészségünkre nézve jóval kedvezőbb, mint a szinte kizárólag nátrium-kloridot tartalmazó asztali só. Egyes vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a kálium vérnyomáscsökkentő hatású.
-szárított zöldségek és fűszernövények: vannak olyan só pótló készítmények, amelyek szárított zöldségek és fűszernövények őrleményéből állnak. Használhatók természetes ízfokozóként, és csökkenthetik, akár ki is küszöbölhetik a sózás szükségletét.
-Himalája őssó
-szezámsó
-zellersó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése